بله، مثل کمبود انگیزه که این روزها خیلی طرفدار دارد و جمعیّت زیادی از دوستان کنکوری از آن گلایهمندند، کمبود تمرکز هم ابازارِ گرمی دارد و از هر صد نفر نود نفر مدّعی آن هستند که علت نتایج ضعیفشان کمبود و یا نداشتن تمرکز است.
نکته اول اینکه کلمه تمرکز برای یک دانشآموز کنکوری به دو جز تقسیم میشود، یکی تمرکز بر روی مسیر کنکور و مطالعه و کلیّت ماجرا و دیگری تمرکز در جلسه مطالعاتی یا آزمون که این دو با هم یک رابطه طولی دارند؛ به گونهای که تا مورد اول برایمان دست یافتنی نباشد تحصیل مورد دوم کمی دشوار و دور از ذهن به نظر میرسد.
خیلیها را _ من جمله خودم _ دیدهام و دیدهاید که در سال کنکور از بس به دنبال فعّالیتهای جانبی و متفرّقه بودهاند توان پیشرفت در مباحث درسی را از دست دادهاند. حالا این کار متفرّقه از مطالعه غیردرسی و موسیقی و تئاتر کار کردن هست تا گروه و تشکّل راه انداختن در زمینه هایی که شاید خیلی سنخیّتی با شخصیّت دانشآموزی نداشته باشند. در یک کلام هر موضوع و فعّالیتی که یک مسیر جداگانه از درس و کنکور باشد در سال منتهی به ورود به دانشگاه میتواند ابتدا تمرکز و در پی آن نتیجه و نهایتاً مسیر زندگی و سرنوشت شما را تغییر دهد.
به عنوان کسی که همین دوران را در نزدیک ترین کنکور به شما طی کرده، باید خدمت شریفتان عرض کنم که واقعاً یک سالِ کنکور ارزش این را دارد که یک سری از فعالیتهایی که میشود بعد از کنکور، با فراغ بال، راحتی و تمرکز بیشتر انجام داد را فیالحال حذف کنید و انجام آنها را به زمان دیگری بعد از اتمام این دوران موکول کنید.
عزیزان من، تجربه ثابت کردهاست که یکی از شروط لازم برای موفقیت در هر کاری و نه فقط درس و کنکور تمرکز روی همان موضوع است و ۸۰ درصد از افرادی که به قول باکلاسترها در اندیشه multitasking به سر میبرند ابداً نمیتوانند نتیجه خوبی را در هیچکدام از آن موضوعات کسب کنند.
پس خودتان را متعّهد کنید به اهدافتان، به مسیری که انتخاب کردهاید و بدون نگاه کردن به اطراف جاده با سرعت هرچه بیشتر به سمت مقصد حرکت کنید.
نکته دوم تمرکز در جلسات درسی است. در اینجا دو موضوع اهمّیت دارد یکی همان موضوع تعهّد است و دیگری دور کردن عوامل تمرکززدا.
توصیه میشود ابتدای هر پارت درسی و یا آزمون در چند دقیقه یک هدف و نقشه راه از کارهایی که میخواهید انجام دهید تهیه کنید و این هدف را به گونهای تعیین کنید که از میانگین سطح تلاش تان کمی بالاتر و دستیابی به آن کمی دشوارتر باشد به گونهای که خیلی وقت برای حواسپرتی نداشته باشید.
و نکته دیگر اینکه عوامل حواسپرتی مثل تلویزیون، لپ تاپ، خوراکیها، موبایل را از دسترس خودتان خارج کنید تا درگیری ذهنی آنها باعث کم شدن تمرکزتان نشود.
پس از همین امروز قبل از هرچیزی تعهد را تمرین کنید، تعهد به هدف، تعهد به برنامه و تعهد به برد.💪
میزون باشین و موفق…
محمد حسام سوف باف سرجمعی
مدیر محتوایی گروه مشاوره تحصیلی فارانیوم