فاراکست، انتشار ماهانه از وبسایت فارانیوم و پلتفرم های معتبر پادگیر
09131533251
0

پنجره رویای تو

بریم سراغ قدم بعد ببینیم که چه می­شود… اینجا میخوایم یخورده با هم در مورد هدف ­گذاری و چشم انداز صحبت کنیم. امیدوارم بتونیم در آخر به به دید عالی در مورد آینده برسیم.

پ.ن: این مدل هم مثل بقیه حرفای من شاید یخورده با منابع و مراجع بین­ المللی متفاوت باشه ولی خب به نظرم بهتر از این هست که بیام کپی کنم از رو دست مردم… بخونین خودتون میگیرین چی میگم…

در مقاله قبل مختصر تحلیلی از شرایط فعلی انجام دادیم و حالا می­خواهیم با استفاده از این تحلیل به آینده سفر کنیم. اولین سوالی که باید پرسید این است که اساسا چشم انداز ایده­آل چیست؟ (vision  ) شاید بتوان گفت ویژن ایده­آل شما نسخه­ای از زندگی شما در زمانی است که به تمام رویاها و اهداف­تان رسیده­اید. در واقع آن نقطه­ای از زندگی است که در آن شما راضی و خرسند از دستیابی به اهداف تان هستید و زندگی بسیار جذابی دارید.چشم انداز شما، اگر به درستی تعریف شود، قطب نمای شما در تعیین اهداف و همچنین بهترین عامل انگیزش روزانه شما خواهد بود.

نکته­ بسیار مهم در این مرحله عدم محدودیت است: ما قرار نیست چک بنویسیم و خودمان را به سختی بیندازیم اما می­خواهیم که بهترین حالت قابل تصور برای شما را متوجه شویم. نهایتا به جای 5 سال در طول 10 سال به آنها خواهید رسید ولی خواهشا رویایتان را خرد نکنید چرا که این رویا اگر قابلیت ایجادش در شما نبود عمرا به ذهن شما می­آمد. به قول دکتر الهی قمشه­ ای:«آرزو دلیل بر استعداد است… یک چهارپا ابدا آرزوی ریاست دانشگاه هاروارد را نخواهد کرد.»

در یک کلام بخوام بگم: چیزی رو تصور کنین که شب ها نذاره بخوابید، صبح هم باعث بشه دو ساعت زودتر همه رقیباتون بیدار باشین… بریم واسه ادامه:

پس تا اینجای کار رسیدیم به چشم اندازی برانگیزاننده و ایده­آل که برخواسته از علایق و خواسته های شماست. در قدم بعد می بایست این چشم­انداز را در 4 مرحله به اقدام تبدیل کنیم:

از چشم انداز شروع کنید، سپس به ترتیب به اهداف بلندمدت، میان مدت و کوتاه مدت برسید و سپس برای آن هدف کوتاه مدت یک سری هدف (target) و اقدام کوچکتر تعیین کنید.

حق داری گیج شده باشی… حالا بذار با یه مثال واست بشکافم…

فرض کن یه دانش آموز تجربی میخواد که در 8 تا 10 سال آینده به یه پزشک حاذق تبدیل بشه… این هدف یکی از اجزای چشم اندازش هست. نکته بعدی رو حتما بخونش:

توجه داشته باشید که چشم انداز شما حاصل شاید 10 هدف بلندمدت است. به این صورت که شما که در حوزه­های مختلف نظیر: تحصیل، شغل، روابط انسانی، درآمد و… برای خود یک سری هدف بلندمدت تعیین می­کنید که این اهداف جمعاً چشم انداز شما را می سازند.

خب برگردیم به حرف زدن خودمون: جونم واستون بگه که شما وقتی رسیدی به هدف بلند مدت ات مثلا تبدیل شدن به یه پزشک همه فن حریف.

میان مدت اش چی میشه حالا؟ درس خواندن در سطح بالا در طول دوران تحصیلی پزشکی عمومی. و کوتاه مدت؟؟؟ قبول شدن در دانشگاه در رشته پزشکی.

به به رسیدیم به هدف اصلی و دم دست: حالا برای این هدف میایم یه مسیر تعریف می­کنیم. اجازه بدیم یخورده ادای خارجکی ها رو در بیاریم و اسم بذاریم واسه اینا:

به هدف کوتاه مدت تون میگیم: goal  و در مسیر شما یه تعداد ایستگاه به ترتیب زمان تعریف می­کنیم به نام target …

مثلا: هدف کوتاه مدت شما میشه قبولی در رشته پزشکی دانشگاه تهران

برای این هدف میایم شروع می کنیم از انتها به سمت ابتدا ینی از مقصد به سمت مبدأ مثلا: از شماره 6 به 1

1 شروع مطالعه و تست دروس پایه در تابستان

2 رتبه زیر 300 کشور در آزمون جمع بندی پایه ابتدای سال دوازدهم

3 میانگین تراز بالای 7000 در نیم سال اول دوازدهم

4 جمع بندی مناسب دروس دهم بعلاوه دروس نیم سال اول دوازدهم تا پایان نیم سال اول

5 تمام کردن دروس تا پایان تعطیلات نوروز و تکمیل منابع طول سال

6 رتبه زیر 100 در کشور در ازمون های جمع بندی و شبیه ساز

رفقای من این یه مثال بود از نوشتن نقشه راه، حالا توی این کار حتما از کمک مشاور و پدر و مادر استفاده کنین، تا چیزایی که می ­نویسین به واقعیت نزدیک تر باشه.

نکته بعدی رو بخونش:

نکته مهم: در برنامه ریزی هرچه از سمت چشم انداز به تارگت ها نزدیک می­شویم، باید واقع بینی ما نسبت به شرایط بیشتر و قدم ها را با جزییات بیشتری تعیین کنیم.

نکته: در تعیین target حتما تعدادی ایستگاه جبران برای خودتان مشخص کنید. در واقع در بین برنامه های تان تعدادی از هفته ها را برای جبران و تکمیل برنامه های قبلی قرار بدهید. به هر تقدیر ممکن است اتفاقاتی رخ بدهد که شما نتوانید در زمان مشخص شده به تارگت برسید، اما این موضوع نباید باعث این بشود که کلیّت مسیر با مشکل مواجه شود.

امااااا، بریم سراغ یه تعداد ویژگی برای target ها:

یه اصطلاحی به کار برده میشه به نام smart که ویژگیهای یه هدف تر و تمیز رو بیان میکنه: حالا بریم ببینیم اسمارت چی هست:

Specific; Measurable; Achievable; Reasonable; Time-bound

خب حالا بریم ببینیم این کلمه ها چی میگن و با یه مثال خوب توی خاطرمون نگهش داریم:

در تعیین اهداف­تان به این نکته توجه داشته باشید که حتی­ الامکان هر 5 ویژگی را داشته باشند. به این معنا که target شما باید،

اولاً: مشخص و دقیق باشد. یعنی شما بصورت واضح بدانید که چه می­خواهید و البته از آن مهمتر برای چه آن را می­خواهید. پس اول چرایی خودتان را مشخص کنید و سپس به صورت دقیق خواسته تان را بیان کنید.

ثانیاً: قابل اندازه­گیری باشد. شما که برای خودتان هدفی را تعیین می­کنید باید بتوانید در بازه­های زمانی متفاوت و مشخص پیشرفت خودتان را اندازه­گیری کنید و با یک تحلیل متوجه شوید که آیا مسیر را به خوبی جلو می­برید یا خیر؟!

ثالثاً: دست یافتنی باشد. مسلماً انتخاب یک هدف بلندپروازانه که از سطح توانایی و پتانسیل عملی شما بسیار بالاتر است در روزهای اول بسیار حال شما را خوب می­کند و انگیزه خوبی را به شما تزریق می­کند اما سوال اساسی این است که این انگیزه تا چه زمانی می­تواند شما را در نبرد با مشکلات سرپا نگه دارد؟ پاسخ سوال را حتما خودتان هم حدس زده­اید. خیلی خیلی کمتر از آنچه فکرش را بکند. در واقع شما با یک هدف بزرگ قرار نیست توانایی­های جدیدی را کسب کنید بلکه این­چنین نگرشی باعث می­شود که در میان­مدت حس اعتماد به نفس تان و دیدگاه مثبت­تان نسبت به توانایی­هایتان را هم از دست بدهید.

رابعاً: منطقی باشد. هیچ وقت در هدف­گذاری تان درگیر حرکت­های انفجاری نشوید. به عنوان مثال اگر در حال حاضر در درس ریاضیات به ده درصد از سوالات می­توانید پاسخ درست بدهید واقعا غیر منطقی است که برای آزمون بعدی­تان درصد 80 را در نظر بگیرید. همانطور که برای یک شخص بدون پا هدف گذاری مدال طلای دو صدمتر المپیک کار غیرعقلانی­ای است.

خامساً: زمان­دار باشد. تاکید می­شود برای وصول به اهداف­تان زمانی متناسب با نیاز هدف و توانایی خودتان تعیین کنید. اگر بخواهیم منطقی هم به این موضوع نگاه کنیم مسلماً همین خواهد بود و شما مسلماً علاقه­ای به این امر ندارید که در سن 80 سالگی اولین خودرو تان را بخرید و حتی بالعکس، امکان این­که در سن 13 سالگی به درجه تخصص پزشکی دست یابید وجود ندارد. پس خاصیت مهم هدف زمان­دار بودن آن است.

برویم و در قالب یک مثال این موضوع را بیشتر بررسی کنیم:

رفقای عزیزم، بیاین یخورده کنکوری تر به داستان نگاه کنیم… خب مسلماً هدف همه ماها از درس خوندن رسیدن به جایگاههای بالاست و اصلاً برای همین موضوع اومدیم هدف­گذاری رو یاد بگیریم و رسیدیم به اینکه تارگت های ما چه ویژگی­هایی باید داشته باشند؟ حالا بیایم یه مثال بزنیم از چندتا دانش­آموز…

آرمین: من میخوام درسخون بشم. حالا دیگه هرچی بیشتر بهتر.

خب، آرمین که کلا از داستان عقبه و خیلی حرفی نمیشه در موردش زد. زیاد هم هستن بچه هایی که خیلی هدفدار درس نمیخونن و خب نتیجه اش رو هم متاسفانه خیلی زودتر از اون که فکرش رو بکنن می­گیرن.

احسان: من باید پزشکی قبول شم.

خب احسان یه مرحله جلوتر هست و حداقل تونسته یه چشم انداز شکسته بسته واسه خودش بسازه ولی بازم این مدلی جواب نمیده. ریزتر میخوایم…

کامران: من میخوام تا پایان سال تحصیلی به تراز 7000 توی آزمونم برسم.

آره. این شد یه چیزی. پس رسیدیم به اینکه توی تعیین target باید 5 تا ویژگی رو رعایت کنیم که توی هدف­گذاری کامران نسبتاً رعایت شده…

بریم دوتا نکته مهم:

نکته: اهداف تان را مکتوب کنید، مرور کنید و از یک نفر بخواهید در مقاطع مختلف آن را چک کند.

حتما در یک دفتر کلیه مقاطع اهداف تون رو بنویسین، و هر چند روز یک بار و یا زمانی که خسته شدین حتما یه سر به دفترچه­تون بزنین و البته حتما توی اون دفتر چرایی انتخاب هدف تون رو هم یادداشت بکنین که یادتون نره خدای نکرده!!! علاوه بر اینا با یکی از دوستان صمیمی یا والدین تان هر از چندگاهی چک کنید که آیا مسیر رو دارین به خوبی پیش میرین یا نه؟

نکته: افراد اطراف تان را به صورت مکرر کنترل کنید. حتماً شنیده ­اید که گفته می­شود شما از هر نظر میانگین 5 نفر از نزدیک­ترین افرادتان هستید پس حواس­تان به اینکه زمان تان را با چه کسانی می­ گذرانید و در آن زمان­ها در مورد چه موضوعاتی صحبت می­کنید؟ آیا صحبت از موفقیت و کامیابی است یا نه، سخن از سختی و شکست و ناکامی به میان می­آید؟

رفقا واقعا سعی نکنین نه فقط واسه سال کنکور بلکه واسه کل زندگی­تون آدمای سمی رو از زندگی تون حذف کنین به صورت مطلق… منظورم این نیست که بلاک شون کنین همه جا و جواب سلام شون رو هم ندین!!! نه! منظورم اینه که اولاً سعی کنین تا جای ممکن باهاشون هم­کلام نشین و اگر شرایط هم­صحبت شدن پیش اومد یه گوش تون در باشه اون یکی دروازه. میدونین که کیا رو میگم؟ اونایی که شما اگه همزمان نوبل فیزیک و شیمی رو هم بگیرین باز هم یه عیب و ایرادی توش در میارن که وااای چقد اشتباه کردی جایزه رو گرفتی!؟ اصلاً نیازی نیست وقت و انرژی بذارین واسه متقاعد کردن این دوستان… شما متمرکز روی خودتون و کارتون باشین و با کسایی که ذهنیت شون مثل خودتون مثبت هست و میدونن که میتونن به هدف شون برسن رفیق بشین…

 

میزون باشین و موفق

محمد حسام سوف باف سرجمعی

مدیر محتوایی گروه مشاوره تحصیلی فارانیوم

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *